Kan du nämna de livsmedel du åt i går eller dagen innan, eller förra veckan? Kommer du ihåg hur många ab crunches du gjorde i gymmet under den senaste månaden? Vad var ditt blodtryck eller dina blodsockervärden för två veckor sedan? Vad tänkte du när du åt den dubbla cheeseburgeren? När förstod du först att livet är så hektiskt och så stressigt att samlag har blivit en syssla snarare än ett nöje?

Varför hälsodagböcker är så viktiga?

Om du är som de flesta kan du förmodligen inte svara på dessa frågor eftersom de flesta av oss inte lagrar dessa detaljer i våra minnen. Vi lever dagligen och ser aldrig tillbaka när det gäller att förstå var vårt nuvarande hälsotillstånd kom ifrån. Men att titta tillbaka med hjälp av en hälsokalender kan avslöja sanningen om det goda och de dåliga med dina kostvanor, mängden motion du verkligen får och dina stressnivåer. 

Oavsett om det är en matbok eller en graviditetsjournal skriver du en hälsovårdsdagbok för att lagra viktig allmän hälsoinformation under en tidsperiod för att slutligen behärska bra hälsa och träning eller bättre hantera ett specifikt hälsoproblem. Människor är vana varelser och det är svårt att bryta vanor. Källan till vanor finns i hjärnan som ligger i det kognitiva beteendets teori. Det står att tankar leder till känslor vilket leder till beteenden. Identifiera tankarna och du har nu kontroll över reaktionerna!

En hälsokalender är inte bara en lista över läkarundersökningar och kalorier. Det är ett sätt att spela in känslor, mål, aktiviteter, omgivande händelser och resultat för ett visst hälsoområde. Liksom varje dagbok är den privat så diaristen kan vara ärlig om tankar och känslor.

Du kan spela in personliga fysiska uppgifter, motiverande citat om vad andra säger om dig, reaktioner och beteenden relaterade till hälsa. Det känns så bra att vara helt ärlig mot sig själv! Alla går igenom det förr eller senare då någon går bort i din närhet. Klarahem hjäper dig att ta hand om bostaden och låter dig tänka på annat i denna svåra tid.