Det flesta tycker nog det mest tråkiga man kan göra är börja föra Privatekonomisk dagbok.

Samtidigt är det förmodligen en av de viktigaste stegen du kan göra om du vill ha en duglig pension när du blir äldre och förgylla livet med en guldkant på ålderns höst.

Man blir faktiskt inte rik på sina inkomster utan på att man håller nere utgifter. En sorgligt hög andel människor lever ifrån lön till lön och har alltid tomt på kontot i slutet av månaden.

Oaktat lön så fortsätter människor typiskt sätt öka sina utgifter parallellt med att inkomsterna går upp. Det är faktiskt ingen skillnad på människor som tjänar miljoner i det här avseendet och någon på botten av samhällspyramiden.

Våra utgifter växer liksom guldfiskar och blir lika stor som det akvarium man förvarar dem i.

Det första steget till att lyckas med privatekonomi är att börja föra ekonomisk dagbok. Om du väljer en digital eller pappersbaserad sådan spelar liten roll, det viktiga är att du börjar föra anteckningar på dina utgifter varje månad.

För hur kan du veta vad potentiella problem är om du inte för anteckningar?

Ett tips är att inte föra alltför detaljerade anteckningar för att undvika att du tröttnar i förväg. Dvs man kan t.ex. nöja sig med att dela upp mat utgifter i det som är nödvändigt, respektive vad som är lyx.

Är lyxposten för stor i förhållande till det ni måste ha, så vet du onekligen att ni har ett problem.

Har du stora skulder som ni inte kan hantera? Då är det här än mer en idé för att ni skall få rätt på ekonomin. Mitt tips är att därtill att höra av dig till bolag som kan vägleda inom detta område.

Har du stora skulder som ni inte kan hantera? Då är det här än mer en idé för att ni skall få rätt på ekonomin. Mitt tips är att därtill att höra av dig till bolag som kan vägleda inom detta område som exempelvis zensum.se vilka specialiserat sig på att hjälpa privatpersoner.